Koer taimetoitlaseks? Aga kass?



Tänapäeval on päris paljud inimesed taimetoitlased ja mõned taimetoitlased arvavad, et ka nende lemmikloom võiks taimetoitlane olla. Ka meie käest on küsitud taimetoitu nii koetele kui kassidele. Kas koerad saaksid elada ja olla hea tervise juures vaid taimset toitu süües? Aga kassid?

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Koerad on omnivoorid ehk kõigesööjad ehk segatoidulised ehk toituvad nii taimedest kui loomadest. Kui mõelda, et koer sööks ainult taimset toitu, siis esimene küsimus mis pähe tuleb - kas ta saab taimsest toidust kätte kõik talle eluks vajalikud toitained?  Eriti valgud, sest valkudel on organismis elutähtis roll, osaledes põhimõtteliselt kõikides bioloogilistes protsessides, mis kehas toimuvad. Õnneks on koertel (nagu ka inimestel) võime muuta ühte sorti aminohapped (aine, millest sünteesitakse valke) teist sorti aminohapeteks. See tähendab, et koerad saavad ka taimsest toidust kätte kõik talle eluks vajalikud aminohapped, sest suudavad neid ise endale vajalikuks sünteesida. Muna on suurepärane valguallikas. Kui taimses toidus sisaldub ka muna, ei ole vaja üldse muret tunda. Aga kui ka muna välja jätta, siis õiges tasakaalus kaunviljadest, täisteratoodetest ja ka muudest taimedest saab koer talle eluks vajalikud valgud kätte.

Seega vastus on jah, koerad võivad elada tervet ja täisväärtuslikku elu ka ainult taimetoitu süües. Aga olgem ausad, liha maitseb neile ikka palju-palju rohkem ja on koertele ka loomuomasem ning niisama ei tasuks oma lemmikuga eksperimenteerima hakata. Aga on koeri, kellel on toidutalumatus või allergia lihavalgu suhtes. Neile on taimetoit parim valik. Aga paneme omalt poolt südamele, et mitte mingil juhul ei tohi ise (kui sa väga täpselt ei tea - mida, kui palju, kuidas jne) hakata koerale vaid kapsast, porgandit ja herneid toiduks pakkuma. Nii ei saa koer talle eluks vajalikke toitaineid õiges koguses ja see võib põhjustada lemmikule terviseprobleeme.

Kui veterinaar on koeral diagnoosinud talumatuse loomse valgu suhtes või olete muul põhjusel veendunud, et ka koer võiks taimetoitlane olla, siis küsige meie käest või loomakliinikust Trovet Exclusion koeratoitu. Trovet on kliinikutes müüdav dieet- ja ravitoitude sari. Trovet Exclusion on vaid taimsetest koostisosadest valmistatud tasakaalustatud toit koertele.

 

Kassid on karnivoorid ehk lihasööjad ja nad vajavad rohkem valku kui enamik teisi imetajaid. Kassid saavad mõningaid talle olulisi toitaineid ainult lihast – tauriin, arahhidoonhape, vitamiin A ja vitamiin B12. Kassid ei suuda (nii nagu koerad ja inimese) taimses toidus puuduvaid aminohapped enda jaoks sünteesida. Taimset toitu süües jääks kass väga haigeks. Tekiksid maksa- ja südameprobleemid, veresoonkonnahaigused, nahaärritus, kass võib kaotada nägemise jne. Kassid peavad sööma liha, et ellu jääda ja terved olla!

 

Allikad:
Wikipedia
https://www.vetdepot.com/
www.petmd.com
www.veganhealth.org

www.scientificamerican.com