Kui perre saabub neljajalgne pereliige, kerkib kohe üles küsimus, mida talle süüa anda.

Parim mida iga lemmiklooma omanik oma looma heaks teha saab, on toita teda täisväärtusliku ja tasakaalustatud toiduga, mis tugevdab koera immuunsüsteemi, hoiab seedesüsteemi hästi toimivana ja kasuka läikivana. Aga, kuidas sellist toitu leida? Uurimistööd internetis toovad ehmatava avastuse - võimalusi on lõpmatult, sadu erinevaid kuivtoite, konservid ja maiustused veel lisaks. Loomulikult kiidab iga tootja enda toodet, selguse saamiseks tuleks teemasse süveneda ja hulk materjali läbi lugeda. Seetõttu püüamegi omalt poolt abiks olla ja ühtasi vastata sageli korduvatele küsimustele.

Kuivtoidud võib mõtteliselt kaheks jagada – tagasihoidliku koostisega ja soodsa hinnaga tooted, mida müüakse enamasti supermarketites (siiski vahel ka lemmikloomapoodides) ja superpremium kvaliteediga ning märgatavalt kallimad toidud, mida müüakse valdavalt lemmikloomapoodides või kliinikutes.
Selleks, et hinnata toote toiteväärtust, tuleks heita pilk koostisosadele. Täpselt nii nagu valime toitu või maiustusi lapsele, tuleks valida toitu ka koerale – vaatame millised on esimesed koostiosad.
NB! Koostisosad järjestatakse kahanevalt osakaalu järgi, seega sõltub koostisosa osakaal ka veesisaldusest või selle puudumisest. Näiteks 30% kuivatatud/dehüdreeritud liha/kala on rohkem kui 30% värsket liha/kala.

Superpremium toitude koostisosade nimekirjas esimesena on alati kvaliteetne valgu allikas ehk siis liha (kana, kalkun, lammas, küülik jne) või kala (lõhe, forell jne). Kvaliteetne liha võib olla nii värskena (kondistatud) kui ka lihajahuna, kuid mitte kunagi lihasaadusena, mis võib tähendada lihakeret koos siseorganite, sulgede, sõrgade ja karvadega.
Hea on kui järgnevad kvaliteetsed puu- ja köögiviljad, kasulikud rasvad (lõheõli, kookosõli jm) maitsetaimed ja looduslikud antioksüdandid (näiteks rosmariin). Paljud väga head toidud on tänapäeval juba teraviljavabad ja toitude koostisest võib üha rohkem leida funktsionaalseid ja nn supertoiduaineid (rohekarp, kurkum, ingver, spinat, kinoa) mille eesmärgiks on edendada lemmiklooma tervist või suurte või vanemate koerte liigeste toetamist.
Vitamiinid peaksid sisalduma juba koostiosades või maitsetaimedes, mitte lisatud sünteetiliste vitamiinidena.

Uudse trendina on tulnud turule nn kodutoidu põhimõtetel valmistatud kuivtoidud kus valguallikas jookseb algselt vabalt õues või metsas ringi ning puu- ja kõõgiviljad korjatakse aiast vahetult enne patta panemist. Kui sellist toitu valmistatakse veel lisaks külmpressmeetodil (näiteks Bellfor külmpresstoidud) saame tulemuseks maitsva, vitamiinirikka ja tasakaalustatud toidu. Bellfori toidud leiate siit!

Bosse soovitab: võimaluse korral vali toit mille esimene koostisosa on kvaliteetne liha/kala, mitte teravili.Eelista retsepti milles on kasutatud looduslikke puu – ja köögivilju , marju või maitsetaimi.
Mida lühem ja selgem retsept, seda kasulikum, tihti peidetakse igasugused maitsetugevdajad keeruliste nimetuste alla. Hea indikaator selleks, et toit ei sisalda vitamiine, maitsetugevdajaid ja säilitusaineid keemiatööstusest, on märge „Natural” (näit. Natural Superpremium, 100% Natural vm. märgistus).
Väldi lihasaaduseid, sünteetilisi vitamiine, maitse- ja säilitusaineid. Jälgi soovituslikke koguseid vastavalt koera vanusele ja kasvule.

Kuivtoit versus kuivtoit koos konserviga?
Kuna parimategi konservide tootmisprotsess ei võimalda säilitada kõiki vajaminevaid vitamiine, tuleks vajadusel siiski eelistada pigem konservi lisamist kuivtoidule. Sageli kasutataksegi sellist meetodit halva isuga koera isu parandamiseks, kuid arvestada tuleks, et koer harjub sellise einega üsna ruttu ja meetod muutub vägisi püsivaks. NB! Hoolega tuleks jälgida ka konservikarbil olevat toote koostist – reklaam 60 % liha – võib lähemal vaatlusel osutuda lihasaaduseks, millest vaid 10% on päris liha.
Bosse soovitab: kui lisad kuivtoidule konservi, vali toode, millel on ära näidatud ehtsa liha sisaldus. Ka toote hind on hea indikaator - kvaliteetne tooraine on alati kallim. Ainult konserviga toites jääb hammastele vähe tööd ja tuleks kasutada kindlasti erinevaid närimiskonte vms.

Koerte kuivtoidud leiate siit!
Kasside kuivtoidud leiate siit!