Kanad on nutikad ja vastupidiselt eelarvamusele, vägagi õpivõimelised. Katsed on ka näidanud, et kanad on piisavalt intelligentsed, et loendada ja aru saada lihtsast aritmeetikast. Kõik see teeb kanadest toredad seltsilised, kelle selts pakub rõõmu ja lõõgastust.

Kanade pidamine ongi muutunud viimasel ajal väga populaarseks. Ühemoodi menukad on nii usinalt munevad ja aias ringi jalutavad, harjumuspärase välimusega kanad, kui ka lemmikloomana peetavad, ilmelise välimusega eksemplarid. Erilist rõõmu valmistab väike kanapere lastele ja lapsed tegelevadki kanadega meelsasti. Millest siis alustada, kui tekib vastupandamatu soov sisustada oma aega mõne armsa kana pidamisega?

1.Kukega või ilma ?

Tibude ostmisel tuleb kindlaks määrata sugu ja ära otsustada , kas ainult kanad või kanad koos kukega. Looduses elab kukk koos väikese karja kanadega.  Kukk hoiab kanakarjas korda ja määrab ära  „nokkimisjärjekorra“. Mõistagi hoolitseb ka selle eest, et munadest võiksid kooruda tibud. Kanade arv ühele kukele sõltub suuresti kanade tõust ja ruumi suurusest, aga keskmiselt võib arvestada ühele kukele 7 hoolealust kana. Juhul kui puudub soov tibudega tegeleda, võib kuke ostmata jätta. Sel juhul jäävad munad lihtsalt tervislikuks toiduks.

2. Kui  vanaks kanad elavad ?

Sõltub linnust ja konkreetsest tõust, üks lind võib elada ainult 3 aastat, aga teine 20. Keskmine iga kanadel on umbes 20 aastat.

3.Mida oleks vaja hankida enne kanade või tibude saabumist ?

a)     Toidusäilutusnõu ja kanade sööginõu

b)    Mitmesugused toidusegud ja maiustused kanadele

c)     Kanade jooginõu

d)    Puguliiv

e)     Allapanu

f)     Linnumaja, soovitavalt koos jalutusalaga. Kui kanadel on võimalik õues vabalt ringi jalutada, pole jalutusala tingimata vaja.

4.Milline peaks olema kanade toit ?

Lähtu kanade vanusest. Tibud või noored kanad vajavad teistsugust toitu kui täiskasvanud kanad. Noorte kanade toit peab olema peeneteralisem ja proteiinirikkam. Tibusid söödetakse kuni kaheksa nädala vanuseni spetsiaalsete terakeste või jahuga, seejärel kasvamist soodustava toiduseguga, mille valgusisaldus on madalam.

Kanad ei söö ainult teri, vaid ka putukaid ja taimi. Kanadele maitsevad ka inimeste toidulaualt järgi jäävad palad, aga sellega tuleb olla ettevaatlik - mitte iga toit ei sobi kanale. Näiteks toores kapsas tekitab kanadelgi liiga palju gaasi ja võib muuta muna maitset.

Toida alati kanu mitmekesise ja kvaliteetse toiduga, et kindlustada piisav toitainete ja vitamiinid sisaldus õiges vahekorras.

5.Kui palju ruumi kanad vajavad?

Kanad armastavad avarust. Linnumaja hankimisel tuleks arvestada 1m2 pind 4 kana jaoks, lisaks mõned pesad. Jalutusala peaks olema 1-1,5m2 ühe linnu kohta. Linnumaja peaks olema vähemalt 150-200cm kõrgune. Mida avaram maja, seda õnnelikumad on kanad.

NB! Kanad armastavad magada pimedas, erinevalt lammastest, kes pimedas kardavad.

6.Kui palju hoolt kanad vajavad ?

Lisaks igapäevsele toimisele ja jootmisele, tuleks kärpida kanade küüsi, vaktsineerida neid haiguste vastu ja teha ussikuure. Sulgimisperioodil tuleb jälgida, et toit oleks piisavalt toitaine- ja energiarikas.

7.Millised on erinevused erinevate kanatõugude vahel?

Kanatõuge on palju erinevaid. Valik sõltub ootustest ja soovidest. Kui soovid tugevat ja iseseisvat kana, vali näiteks Araucana või Ko-Shamo. Kui aga eelistad õrnemaloomulist ja kergemini koolitatavat, vali Silkie, Wyandotte või Brahma. Kui eesmärgiks on püsiv kogus koduseid mune, tuleks valida usinalt munev kanatõug.

Kanadele tellitavaid tooteid vaata siit!

Kasutatud allikad: Aveve

Kanade nutikusest võib lugeda: http://www.bbc.com/earth/story/20170110-despite-what-you-might-think-chickens-are-not-stupid