Huvitavaid fakte viirpapagoide kohta

Haabersti Bosses on müügil lemmikloomad, -linnud. Ka viirpapagoid. Kogusime siia kokku mõned huvitavad ja põnevad faktid nende toredate lindude kohta.



 

 

- Viirpapagoidel on 2000-3000 sulge 


- Nad näevad maailma värviliselt 


- Neil on monokulaarne nägemine, mis tähendab seda, et nad kasutavad kumbagi silma teisest silmast sõltumatult (nii liigutavad, kui vaatavad) 


- Viirpapagoid saavad oma pead pöörata 180 kraadi 


- Viirpapagoide aju suudab registreerida 150 pilti/kaadrit sekundis. Inimesed aga vaid 16 pilti sekundis. 


- Viirpapagoide südame löögisagedus puhkeasendis on 350 – 550 lööki minutis. Inimesel on normaalne südame löögisagedus 60-80 lööki minutis. 


- Sigimisperioodil emane lind salvestab luudesse kaltsiumi, tema luud muutuvad tihedamaks ja kaaluvad pesitsusajal kuni 20% rohkem, kui muul ajal.


- Viirpapagoi muna koores on tuhandeid imetillukesi augukesi, et saaks toimuda õhuvahetus


- Linnu kopsud ei suurene, ega vähene sisse ja välja hingates. Selle asemel linnu keha lihased paisuvad ja tõmbuvat kokku, et õhk saaks liikuda sisse ja välja.


- Viirpapagoide hingamissagedus on 65-85 hingetõmmet minutis. Täiskasvanud inimene teeb keskmiselt 14 hingetõmmet minutis.


- Lindudel pole põit ega elundeid pissimiseks, aga see-eest nad kakavad iga 12-15 minuti järel


- Viirpapagoidel on kolmas silmalaug. Tavaliselt pole seda näha, aga sellel on oluline roll silmamuna niisutamisel ja selle puhtana hoidmisel


- Algselt olid viirpapagoid ainult rohelist ja kollast värvi. Esimene sinine viirpapagoi avastati 1878 aastal.


- Kui viirpapagoi on rahulolev ja rõõmus, näitab ta seda välja noka puhatamise/lihvimisega.


- Viirpapagoisid on võimalik õpetada kuni kolmeni lugema. Näiteks kui Sa näitad talle kolme maiustust, aga annad talle vaid kaks , siis võid kindel olla, et tema teab, et üritasid teda tüssata ja üks maiustus peab veel olema.


- Viirpapagoid on kõige vokaalsemad lemmiklinnuna peetavad linnud. Enamus viirpapagoisid on võimelised ära õppima ja ütlema ka mõned sõnad. Nendel on tavaliselt selgem hääldus ja puhtam hääl, kui teistel lindudel (ka kakaduude või makaodega võrreldes, keda me tavaliselt teame kui rääkida oskavaid papagoisid)

 

 

Allikad:
http://sallybudgie.blogspot.com.ee/

http://budgie-love0.tripod.com/
http://www.pets4homes.co.uk