Müslitoidud on küülikutele ja merisigadele ohtlikud

Viimased uuringud näitavad, et müslilaadsed toidud võivad närilistele ohtlikud olla. Sellised toidud võivad suurendada haigestumise riski valulikesse hammaste- ja seedetrakti haigustesse, mis võivad lõppeda surmaga kui haigus jääb õigel ajal märkamata.


Inglismaal asuv Kuninglik Veterinaarteaduste Ülikool koos Burgessiga uurisid erinevate toitude mõju küülikute hammaste ning seedetrakti tervisele. Uurimisalused toidugrupid olid:


         * ainult hein
         * ainult müslilaadne toit
         * heina ja müslilaadse toidu kombineerimine
         * pressitud toidugraanulite ja heina kombineerimine


Uuringu kestvus oli 17 kuud.

 

Uuringu tulemused


* Valikuline toitumine

100% küülikutest, kellele uuringu käigus pakuti müslilaadset toitu, sõid seda valikuliselt. See tähendab, nad sorteerisid suupärasemad palad välja jättes ülejäänu söömata. Söömata jätsid nad just kõrgema kiudainesisaldusega osa toidust ja selle tulemusena oli nende toit tasakaalustamata.


Lahendus:
Pakkudes lemmikule õiges koguses graanulipõhist toitu ning kvaliteetset heina, väheneb valikupõhine toitumine ja looma saab kätte kõik vajalikud toitained ning vitamiinid.


* Toitumise mõju küülikute kaalule


Ainult heinast toitunud küülikud kogusid kaalu aeglaselt ning nende kasv jäi alla tõustandardile, kuid üleüldine keha füüsiline olukord oli suurepärane


Ainult müslilaadsest toidust toitunud küülikud kogusid kaalu liiga kiiresti ning muutusid ülekaalulisteks. Ülekaal seab ohtu looma tervise ja põhjustab liigesehaiguseid.


Järeldus:
Kombineerides kõrgekvaliteedilist heina ja õiges koguses kontsentreeritud toitu on vajalikud selleks, et looma keha areneks õigesti ja koguks parajalt kaalu.


* Toitumise mõju hammaste tervisele


Toitudes ainult müslilaadsest toidust või müslilaadsest toidust koos heinaga põhjustas selle, et tagapool (põskede osas) olevad hambad kaardusid kumeraks ja hammaste juured kaldusid väljapoole.


Sellised muutused hambumuses võivad areneda edasi hammaste haiguseks, kui see jääb õigel ajal märkamata. Hambahaiguste ravimine on kallis ja selleks on tihti vaja üldnarkoosi. Kuna küülikute hambad kasvavad terve tema elu, siis võib juhtuda, et raviprotseduuri on vaja korrata mitmeid kordi.


Järeldus:
Pakkudes küülikule kvaliteetset heina ja graanuliteks pressitud toitu, väldite probleeme hammastega.


 

* Toitumise mõju seedeelundite tervisele


Küülikutel on keeruline soolestiku süsteem, mis on kujunenud välja just kiudainete seedimiseks - originaalne võime oma ratsiooni “rikastamiseks” tarbida sööta korduvalt. Nad söövad oma öiseid väljaheiteid, mis on veel küllalt rikkad aminohapete ja vitamiinide poolest. Esmakordsel seedetrakti läbimisel omastab küüliku organism söödast kergelt seeduvad komponendid, teistkordsel – raskesti seeduvad. Küülikute öine väljaheide erineb nii koostise, konsistentsi kui ka kuju poolest päevasest väljaheitest, mida küülikud ei söö. Öise väljaheite moodustumine toimub tavaliselt 6 tundi pärast viimast söömiskorda, enamikel loomadel pärast keskööd. Küülikud söövad oma öiseid väljaheiteid koguses, mis täidab umbes ühe kolmandiku nende maost. Öiseid väljaheiteid söövad küülikud otse anaalavast, s.t. nende väljutamise momendil. Maos säilib selline “sööt” mõned tunnid peaaegu muutumatuna, edasi laguneb maovedelikes ja liigub edasi peensoolde. Umbes 12 tundi peale makkusattumist s.o. tavaliselt keskpäevaks on ta sealt väljutatud. Järgmisel ööl kordub sama tsükkel uuesti.

Küülikute päevased pabulad on kõvad. Öised pabulad on pehmed ja tugevamini lõhnavad.


Uuringu tulemusel selgus, et toitudes ainult müslilaadsest toidust või müslilaadsest toidust koos heinaga oli tulemuseks:


* soolestiku funktsiooni vähenemine – küülikute pabulad olid väiksemad, kergemad ja väljaheite kogus üleüldiselt oli väiksem.


Kui soolestiku töö on aeglustunud, võib isegi väike stress viia välja selleni, et soolestik lõpetab funktsioneerimise üldse, mis põhjustab väga kiiresti looma surma.


* süües müslilaadset toitu, oli tulemuseks ka see, et küülikud sõid palju vähem oma öiseid väljaheiteid.


Öised väljaheited, mis jäid söömata, kleepusid looma karvade külge ja ka puuri külge põhjustades dermatiiti, parasiitide levikut ja loom ise sai vähem talle vajalikke vitamiine ning energiat, mida ta muidu öistest junnidest sai.


* liigne toidu raiskamine – loomad valisid suupärasemad palad välja, ülejäänu läks raisku


Lahendus:
Pakkudes graanulipõhist toitu, väldid võimaluse valikuliseks toitumiseks, loom saab piisavalt kiudaineid ning talle loomuomane korduv sööda tarbimine säilib ning küülik saab kätte kõik talle vajalikud vitamiinid ja toitained.

 

Kuigi uuriti vaid küülikuid, laienevad uuringu tulemused ka teistele kiudainetoidulistele /fibrevore/  - merisigadele, chinchilladele ja deegudele.


Lähtuvalt nendest uuringute tulemustest otsustas Burgess enam mitte toota müslilaadset toitu küülikutele ja merisigadele.


Bossest leiad valiku graanultoitusid oma lemmikule: 

Burgess graanultoit merisigadele
Burgess graanultoit küülikutele
Bunny graanultoit küülikutele
Bunny graanultoit merisigadele