Mis haigus on leptospiroos?

Leptospiroos on bakteriaalne haigus, mida esineb kõikjal maailmas. Seda on diagnoositud rohkem kui 150 imetajaliigil, sh inimestel ja koertel. Eri haigustekitajaid on üle 250. Haigust kannavad edasi ainult imetajad, kuigi leptospiirasid on leitud ka reptiilidelt ja lindudelt.


Koerad võivad nakatuda tõust, vanusest ja soost hoolimata. Nad nakatuvad peamiselt limaskesta- või nahavigastuste kaudu, kui puutuvad kokku leptospiirasid sisaldava uriini või uriiniga saastunud pinnase, vee või söögiga. Kasside haigestumisest on maailmast teada vaid üksikjuhtusid.


Peiteaeg võib olla ühest päevast kuni kolme nädalani. Esimesteks haigustunnusteks on isutus, apaatsus ja palavik. Mõned joovad ja urineerivad rohkem kui tavaliselt. Võib esineda kõhulahtisust ja oksendamist. Üliägeda kulu korral ei jõua haigusnähud välja kujunedagi. Surm saabub nii äkki. Haiged loomad eritavad uriiniga leptospiirasid (seda teevad ka närilised, koduloomad, metsloomad). Saastunud pinnase või veekogude kaudu toimubki koerte nakatumine.


Leptospiroosi raviks kasutatakse penitsilliini ja doksütsükliini. Nakkuskahtlase loomaga tuleb ringi liikuda nii vähe kui võimalik. Tuleb vältida laste, rasedate ja immuunpuudulikkusega inimeste kokkupuudet haiguskahtlase loomaga. Haige looma uriini koristades peab olema väga ettevaatlik, kätte tuleb kindlasti panna kilekindad ja pinnad hiljem desinfitseerida. Haige looma eest hoolitsedes tuleb sageli käsi pesta. Kuna nakatumine ei toimu otsese kontakti kaudu, siis tubastes tingimustes ei ole vaja haiget looma teistest loomadest eraldada.


Kui pere üks koer on haigestunud, on soovitatav profülaktiliselt ravida ka pere teisi loomi, sest nii õues kui ka samadel metsaradadel liikudes ei saa välistada nendegi nakatumist. Kui koeraga samal ajal haigestub mõni inimesest perekonnaliige, siis kindlasti tuleb teavitada perearsti, et peres on leptospiroosi haiguskahtlusega koer. Koerte nakatumise vältimiseks on oluline, et loomad ei jooks seisvatest veekogudest: järved, tiigid, kraavid, soised alad, lombid jm.


/allikas: MTÜ Loomakliinikud/

 

Sooduspakkumine Bosse klientidele Tiina Toometi Loomakliinikus

Meil on rõõm teatada, et meie hea koostööpartner Tiina Toometi Kliinik pakub Bosse klientidele võimaluse vaktsineerida oma koer või kass tavahinnast 10% soodsamalt. Soodustust saab kasutada 2013 aasta lõpuni! Leppige vaktsineerimise aeg eelnevalt telefoni teel kokku ja öelge kindlasti kohe, et olete Bosse klient.


Eelmisel sügisel kasvas hüppeliselt haigestumine leptospiroosi nii linnas kui maal ning kahjuks haiguse kiire kulu tõttu suri ka mitmeid loomi. Tiina Toometi Kliinik pakub võimalust vaktsineerida koer kompleksvaktsiiniga, mis annab kaitse ka leptospiroosi vastu ning neile loomadele, kellel on kehtiv vaktsineerimine marutaudi ja viirushaiguste vastu saavad vaktsineerida ka ainult leptospiroosi vastu 10% tavahinnast soodsamalt. Praegu on just viimane aeg loom leptospiroosi vastu vaktsineerida. Loomad, keda varem pole leptospiroosi vastu vaktsineeritud, tuleb revaktsineerida 1 kuu pärast ja edaspidi kord aastas.


Kliiniku telefoni, asukoha ja muu info leiate nende kodulehelt: www.toometikliinik.ee