10 soovitust, et kass oleks õnnelik

 

1) Kassipoega ei tohiks ema juurest ära tuua enne 16 elunädalat (see on ca 4 kuud)
Esimesed elukuud on kassipoja elus väga oluline aeg - kassiema õpetab oma poegadele kuidas kassiks olemine täpselt käib. Mida varem kassipoeg ema juurest ära võetakse, seda suurem on tõenäosus, et hilisemas elus esineb kassil erinevaid käitumisprobleeme.


2) Kassi steriliseerimine/kastreerimine
Kui oled otsustanud, et sa ei soovi, et sinu kass järglasi saaks, on mõistlik kass steriliseerida/kastreerida. Seda ka siis, kui kass on tubane kass. Kass ise muutub rahulikumaks ja ka sina ise võid kindel olla, et "õnnetust" ei juhtu. Lisaks aitab steriliseerimine/kastreerimine ära hoida mõningaid haiguseid (nagu kasside immuunpuudulikkuse viirus või kasside leukeemia). Isaseid kasse on kõige parem kastreerida 6-12 kuuselt, siis on paranemine kõige kiirem. Vanematel kassidel võtab toibumine rohkem aega. Võrreldes kastreerimisega on emase kassi steriliseerimine tükk maad tõsisem operatsioon, sest avatakse kõhuõõs, pärast tehakse õmblused jne. Kuna enamik kasse jõuab suguküpsuseni 6-kuuselt, tuleks seegi lõikus enne kassi aastaseks saamist ära teha.


3) Regulaarne veterinaari külastus
Kassiga peaks veterinaari külastama vähemalt kord aastas, et kassi tervis üle kontrollida ja vajalikud vaktsineerimised teha.


4) Kiibista oma kass
Kassid on uudishimulikud tegelased ja teinekord võivad nende avastusretked väga pikkadeks osutuda. Kui keegi leiab sinu kassi, siis kiibistatud kassi puhul saab tema peremehe kindlaks teha ja kiisu jõuab õnnelikult koju tagasi. 

 

5) Luba oma kiisul tema jahiinstinkid välja elada
Kassid on kisjad ja selleks, et kiisu oleks õnnelik, luba tal jahti pidada. Kui tegemist on maal elava kassiga, kes saab ka õues käia, ei pea peremees sellepärast muretsema. Aga, et tubane kass saaks oma jahipidamise kire rahuldatud, mängi temaga! Bossest leiad selle jaoks palju põnevaid lelusid. Kui kass ei saa jahti pidada, võib ta igavusest kurvaks muutuda või vähese liikumise tõttu võivad ülekaalulisuse probleemid tekkida. 

 

6) Leia sobiv koht kassi toidunõudele ja liivakastile
Kellelegi ei meeldi süüa WC-s. Ära pane kassi toidunõud tema liivakasti kõrvale. Ära pane kassi jooginõud kohe sööginõu kõrvale, sest siis kass joob vähem. Pese ja puhasta kassi sööginõusid ja liivakasti regulaarselt. 

 

7) Pane kraapimispost sinna, kus kassil kõige rohkem olla/liikuda meeldib
Kassid peavad oma küüsi teritama. Tavaliselt nad eelistavad piisavalt kõrgeid kraapimisposte, et saaks küünte teritamise ajal ka keha sirutada/ringutada või siis horisontaalseid kraapimismatte. Aseta kraapimispost või -matt kassi lemmik liikumistrajektoorile või tema magamiskoha ligidusse. 

8) Aktsepteeri oma kassi isiksust
Kassid on väga erineva iseloomuga, nagu inimesedki. Igale kassile ei meeldi inimese süles olla või see, kui neid silitatakse või sülle võetakse. Kui sinu kass tahab rohkem omaette olla, siis luba tal olla!

 

9) Ära karista oma kassi
Kui kass teeb pahandust, siis püüa aru saada, miks ta seda teeb ja põhjust teades on lihtsam probleemi lahendada. Karistamine võib tihti hoopis vastupidiselt mõjuda ja probleemi süvendada.

 

10) Võta oma kassile mänguseltsiline
Kassid on loomult sotsiaalsed loomad ja kui võimalik, võta endale kaks kassi, et nad saaksid koos mängida ja omavahel suhelda. Parem oleks nad siis võtta kohe koos, sest hiljem teise kassi juurde võtmine on natuke keerulisem. Siis on parem kasse alguses hoida eraldi tubades ja neid tasapisi omavahel tutvustada.