Et teie koera organism oleks varustatud kõigi vajalike toitainetega, tuleb oma lemmikut õigesti toita. Ainult see tagab teie neljajalgsele sõbrale tugeva tervise ja õnneliku koeraelu.Kahjuks oleme nõustamise raames täheldanud, et paljud koeraomanikud ei tea, kuidas nende lemmikud tegelikult toituma peaksid. Mõned toitmisvead on eriti levinud. Seetõttu otsustasime kirjutada sel teemal ühe põhjaliku artikli. Altpoolt saate teada, milliseid vigu koerte toitmisel eriti sagedasti tehakse ja miks neid peaks vältima.

Toit peab olema kohandatud teie koera vajadustele. Enne kui asume arutama levinuimaid vigu, mida koerte toitmisel tehakse, tahame selle teemaga seoses juhtida tähelepanu ühele eriti olulisele tõigale. Teie koera toit peaks alati vastama tema vajadustele. Ja praktikas võivad koerte vajadused olla vägagi erinevad. See, mis ühele koerale on hea ja õige, võib teisele olla lausa kahjulik. Näiteks vanemas eas koertel on täiesti teistsugused toitumisvajadused kui noortel. Lisaks tuleb koera toidukava koostamisel kindlasti arvesse võtta tema tervisehädasid, näiteks neeruhäireid ja toiduallergiaid. Kui jätate selle tegemata, võib see teie koerale raskeid tagajärgi põhjustada. Sama kehtib ka spordikoerte toitumise kohta. Ka nende puhul tuleb arvestada võimalike erivajadustega ja kohandada koera söögisedel vastavalt tema füüsilisele koormusele. Seega ei ole võimalik anda toidusoovitust, mis kehtiks võrdselt iga koera kohta. See tähendab, et teie kui koeraomaniku ülesanne on korraldada oma neljajalgse sõbra toitumine nii, et see sisaldaks kõiki vajalikke toitaineid õiges koguses. Sealjuures aga tuleks koera toitmisel igal juhul vältida järgmisi vigu.

1. viga: liiga palju toitu
Üks levinumaid vigu koerte toitmisel on koera organismi varustamine liigse energiaga. Seega pole üllatav, et ülekaalu ja kõigi selle tagajärgede all ei kannata mitte ainult inimesed, vaid üha enam ka meie neljajalgsed sõbrad. See on peamiselt tingitud asjaolust, et paljudel juhtudel on pakutav toidukogus lihtsalt liiga suur. Toidukauss täidetakse kogusega, mille juures ei arvestata koera tegelike vajadustega, sest eeldatakse, et koer lõpetab söömise kohe, kui tal on kõht täis. Ainus probleem on see, et see ei vasta tõele. Selle asemel, et mõõdukalt nosida, pugib koer (nii nagu tema sugulane hunt) end nii täis, kui suudab. Lõppude lõpuks ei tea ta ju, millal ta taas süüa saab. Seetõttu peaks iga koeraomanik mõistlikkuse ikkagi enda peale võtma ja andma oma koerale ainult nii palju toitu, kui ta tegelikult vajab.

2. viga: koguste määramisel ei arvestata maiustega
Teine liigse energiakogusega seotud probleem, mida tuleks igal juhul vältida, on koerale lisaks tavatoidule maiuspalade andmine, võtmata neid arvesse koera saadava energia hulgas.Kui te premeerite oma koera aeg-ajalt mõne suupistega, peaksite seda kindlasti põhitoidu koguse määramisel arvestama ja andma muud toitu selle võrra vähem. Muidu avalduvad need maiused varem või hiljem teie koera ülekaalus, isegi kui põhitoidu kogus on õige. See on eriti terav probleem siis, kui teie neljajalgse sõbra eluviis ei ole piisavalt liikuv.

3. viga: liiga vähe toitu
Koeraomanike tehtavad vead ei piirdu loomulikult ainult koerte liigtoitmisega. Sama tähtis on veenduda, et teie lemmiku söögiportsjonid ei oleks liiga väikesed. Vastasel juhul ei saa organism piisavalt energiat, mille tulemusena hakkab koer kaalu kaotama ja võib muutuda ka loiuks.Lisaks võib liiga vähese toidu andmine kiiresti põhjustada teatud toitainete puuduse, mis omakorda tekitab lisaprobleeme ja isegi haigusi.
Praktiline soovitus: õige toidukoguse tagamiseks soovitame pidada kolme kuni nelja nädala vältel toitumispäevikut. Sellesse päevikusse tuleks kirja panna kõik, mida teie lemmik on söönud. See aitab teil saada parema tunnetuse õigete portsjonisuuruste kohta.

4. viga: toidule õli ja rasva lisamine
Me tõesti ei tea, mis mõte sellel peaks olema, kuid kahjuks valavad paljud koeraomanikud oma koera toidu õliga üle. See põhjustab harilikult ebatavaliselt rohkelt väljaheiteid ja kõhulahtisust.Koeratoidule õli lisamine on igal juhul täiesti ebavajalik. Seda seetõttu, et koeratoidud on tavaliselt täisväärtuslikud toidud. Kui annate oma koerale õiges koguses toitu, tähendab see, et ta saab automaatselt piisavalt valke, süsivesikuid ja rasvu.Isegi spordikoerte jaoks, kelle rasvavajadus on suurem, on olemas oluliselt paremaid variante kui toidu täiendamine õliga, näiteks meie toidusegu Bellfor Pur Active ja meie spordibatoonid (Bellfor Fitness Riegel).

5. viga: vales koguses mineraalaineid
Järgmine suur viga, mida liiga paljud koeraomanikud koerte toitmisel kahjuks teevad, on koerale vale hulga mineraalainete andmine. Need niinimetatud mikrotoitained on teie neljajalgse tervise jaoks vähemalt sama tähtsad kui õige kogus valke, rasvu ja süsivesikuid. Eriti olulised on kaltsium, fosfor ja seleen. On teada, et kaltsium aitab tagada luude ja hammaste tervise, kuid mängib rolli ka mujal, näiteks närvide talitluses. Fosfor on samuti tähtis teie koera luude ja hammaste tervise jaoks ning õige tasakaal nende kahe mineraalaine vahel on väga oluline. Fosfor on muu hulgas vajalik ka rakkude energiaainevahetuseks. Seleen toetab näiteks immuunsussüsteemi, aidates kehas kahjulikke aineid siduda, ning ka kilpnäärme talitlust ja süsivesikute energiaks muundamist.Nende mikrotoitainete vähesus organismis võib teie koerale raskeid tervisehäireid põhjustada. Ent liiga suurte kogustega on sama lugu.Kui teie lemmik vajab täiendavat seleeni või muid mineraalaineid, on vastavate toidulisandite manustamisel hädavajalik jälgida, et annus oleks õige.

6. viga: kahjulikud toidud
Kui te olete nagu enamik koeraomanikke, on koer teile palju enamat kui lihtsalt üks koduloom. Ta on teie pereliige. Me mõistame seda täiesti ja jagame seda tunnet.Kuid see ei tähenda, et teie koera kõhtu peab minema sama toit mis teile. Sest see, et miski teile maitseb, ei tähenda veel, et see ka teie neljajalgsele sõbrale pikas perspektiivis hea oleks.Mõned toiduained, nagu šokolaad, viinamarjad ja avokaado, võivad teie koera tervisele isegi sügavalt kahju teha. Seetõttu vältige igal juhul oma koera „premeerimist“ selliste suupistetega.

7. viga: riknenud toit
Toidu raiskuminek on kindlasti kahjuväärne, kuid ükski toiduaine ei püsi igavesti söödavana. See kehtib ka koeratoidu kohta. Avasite kuivtoidu koti mitu kuud tagasi ja see pole siiani tühjaks saanud? Siis võib olla aeg see ära visata ja värsket koeratoitu osta.Samuti pidage meeles, et mõned tooted sisaldavad suurtes kogustes nakkusetekitajaid. Nende hulka kuuluvad seakõrvad ja härjasoorad.Halb toit võib põhjustada teie koerale seedeprobleeme või isegi raskeid haigusi. Seetõttu on oluline, et pakute oma koerale ainult söögikõlblikke tooteid.

8. viga: toidulisandid (palju ei ole alati hea)
Paljud koeraomanikud arvavad paraku, et teevad oma lemmikule ainult head, kui annavad talle võimalikult palju erinevaid toidulisandeid.Kuid esiteks on see enamikul juhtudel täiesti ebavajalik. Ning teiseks ei pruugi eri tooted omavahel sobida, mistõttu ei saavutata soovitud mõju või koeral võib tekkida isegi talumatus.Tõsi, toidulisanditest võib olla koertele ka palju abi. Kuid kindlasti tuleks vältida ülepingutamist: kasutage toidulisandeid ainult siis, kui neid tõesti ka vaja on.Pöörake tähelepanu kvaliteedile. Isegi kui te ei leidnud end eelkirjeldatud vigades süüdi olevat, peaksite koeratoidu (ja ka koerte toidulisandite) ostmisel alati pöörama tähelepanu ka toidu kvaliteedile.Ainult õigete toidukoguste ja kvaliteetsete toodete kombinatsioon tagab, et teie koer saab kätte täpselt need toitained, mida tal on vaja.See on parim viis selliste probleemide vältimiseks nagu toiduallergiad ja üksikute toitainete liiasus või vähesus.

Lõpetuseks
Nagu näete, esineb liigile sobiva toitumise rajal palju takistusi. Ent õige toitumine on teie koera tervise jaoks hädavajalik, tähendagu see siis toidukoguste vähendamist või suurendamist, mikrotoitainete hulga korrigeerimist toidus või lihtsalt eluks vajalike ainete tagamist.

Bosse kuivoitoidud leiate siit!