Külma ilmaga lumisel teel või lausa sügaval lumes jalutamine on nii mõnegi koera jaoks suur katsumus. Kuidas oma lemmikut aidata?

Talviti tihti esinev käpaprobleem on lumepallide moodustumine käpapadjandite ja varvaste vahele, eriti just pikakarvalistel koertel. Kui lumepall on tekkinud, on see väga valulik, meenutades kividel kõndimist — koer vingub, keeldub edasi minemast ja hakkab oma jalga närima, et valu tekitajatest lahti saada.
Et lumepallide tekkimist ennetada, tuleb koera käppade ümbert karvu vähemaks lõigata. 

Paljud koerad vajaksid talvel tegelikult ka saapaid, olenemata nende karva paksusest. Kui teie koer tõstab õues sageli käppi üles, vingub või peatub jalutuskäikudel, on ta käppadel ebamugavalt külm. Kui aga koerale jalanõude jalga panemine tundub tülikas või koer elab ööpäeva ringselt õues, siis tasub proovida käpavaha.
Käpavaha kaitseb, niisutab ning hoiab ära käpapadjandite lõhenemise ning maanteede jääsulatussoola sattumise haavadesse. Talvel külmakaitseks soetatud käpavaha sobib kasutamiseks ka kuumal suvepäeval, nimelt kaitseb käpavaha koer käppasid ka kuumal asfaldil.
Koerte käppade eest tuleb eriti hoolitseda talvel kui on külm ja lumi maas, sest külm ja lumi võivad koera käpa padjad valusaks teha või neid väga tugevalt vigastada.

Kuidas vältida koera käpa patjade vigastusi?
Kõige suurem oht koera käpa patjadele on sool, mida kasutatakse jää sulatamiseks teedel. Pikaajalisel kontaktil võib see tekitada koera käpa patjadele põletusi. Kui teie koer hakkaba lonkama jalutuskäigu lõpu poole, siis see tähendab seda, et jää sulatusvahendid on teie koera käppasid vigastanud. Selle vältimiseks on soovitatav käia koeraga mitte kõnniteel vaid muru peal või metsas.
Lisaks võib koer saada ka sisemisi vigastusi kui jalutad koeraga kohtades, kus on kasutatud jää sulatus vahendeid. Kui käite koeraga kohtades kus maas näiteks soola, siis koer võib oma käppasid pärast lakkuda ning nii satuvad kahjulikud ained tema siseorganitesse. Selleks, et seda vältida tuleb koera käpad koju jõudes puhtaks pesta või pühkida.
Teiseks käpa patjade vigastuste põhjustajateks on väiksed jääpallid, mis tekivad käpa padja karvade külge, veel hullem kui need pallid on tekkinud jää sulatamiseks mõeldud soolaga.

Selleks, et vältida talvel käppade külmumist on soovitav käia pigem mitu ja lühikest jalutuskäiku kui ühe ja pika. Kümakartlikel koertel (koertel kellel on lühike karv või puudub aluskarv) tuleks kindlasti selga panna riided, et vältida hilisemaid külmetuse porbleeme.

Hoolitsege talvel oma lemmiku tervise eest!